Most 1000-el az államvizsgára tanulok, így nincs időm új receptekkel kísérletezni, ebben a 2 hétben többnyire olyanokat főzök, amiket már megtalálhattok a blogon is. Arra gondoltam viszont, hogy ne marajdatok új receptek nélkül, megosztok veletek néhány olyan családi receptet, melyek igazán nagy sikert arattak nálunk. A nagynéném mascarponés epertortájával kezdem a sort, mivel most nagyban tart az eperszezon, így a torta legfontosabb hozzávalóját, az epret is könnyen beszerezhetjük.
A torta receptje:
6 tojás
6 evőkanál cukor ( vagy ennek megfelelő édesítő, nálunk Stevia alapú édesítőszer)
2 ek liszt
8 dkg mandula darálva
2 ek kakaó (cukrozatlan)
1 cs sütőpor
Ebből kavarunk tésztát – a tojások fehérjét habbá verjük, a sárgáját a Steviával keverjük ki.
A liszt-mandula-kakaó-sütőpor keveréket kanalanként bedolgozzuk a kikevert sárga krémbe.
A habot szépen aláforgatjuk, hogy ne törjön össze és sütőpapírral bélelt, kapcsos tortaformába tesszük.
30 perc alatt sül át légkeveréses sütőben, 160 fokon. A tortát kihűlés után két lapba vágjuk.
Krém:
1 doboz cukrászhab
25 dkg mascarpone
1 habfix
1 kg eper
3ek cukor vagy édesítő
20 dkg epret összeturmixolunk (a legszebb szemeket már ekkor kiválogatjuk – ebből lett a díszítés) és hozzákeverjük az édesítőt.
A cukrászhabot felverjük, habfixet és az eperturmixot hozzákeverjük, majd a mascarponet is.
A torta összeállítása:
A kapcsos tortaforma keretét rátesszük egy tortatartóra és beletetesszük az egyik tésztalapot.
Erre kerül a krém 1/3 része. Összevágjuk a maradék eper felét apróra és rászórjuk a krémre, majd kicsit belenyomkodjuk. Erre kenjük a krém második 1/3-át, majd rátesszük a másik tésztalapot. A tetejére kerül a maradék krém.
A torta tetejét szépen kidíszítetjük a maradék eperszemekből vágott lapocskákkal.
Erre kerül még egy zselatin réteg – hidegen kikeverhető tasakos zselatin fele (Sofort Gelatine -az ALDI-ból).
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: