A Butterkuchen neve megtévesztő lehet azok számára, akik tudnak németül, mivel a szó szerinti fordítása vajas sütemény. Ennek az édességnek azonban semmi köze nincs a vajhoz, talán arról kaphatta ezt a nevet, hogy a tetejére cukorral kikevert margarint csorgatunk sütés közben. Èn a barátom családjánál ettem először, amikor két éve nyáron Németországban voltunk. A sütemény íze az első kóstoláskor nagyon meglepett, nem erre számítottam egy ilyen egyszerű sütitől. Aki egyszer már kóstolta az érti, hogy mire gondolok. Ez a süti garantáltan olyan ízű, amilyet mi a magyar konyhában nem ismerünk, fantasztikusan finom, puha, könnyű. Csak a receptet látva jöttem rá a titkára, a tészta alapja nem más, mint felvert habtejszín.
Családonként változó, hogy hogyan készítik, van tejes-élesztős és tejfölös változata is, de szerintem ez a leggyorsabb és legfinomabb mind közül. A receptet a barátom nagymamájától kaptam, úgyhogy féltem kicsit, nehogy csalódást okozzak, de szerencsére pontosan olyan lett, mint amilyen az eredeti volt.
Hozzávalók: ( 1 bögre = 2 dl )
A tésztához:
- 200 ml habtejszín
- 3 tojás
- 2 bögre liszt
- 1 bögre cukor
- 1 csipet só
- 1 csomag sütőpor
A mandulás réteghez:
- 50 g margarin
- 50 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál tej
- 50 g szeletelt mandula
Elkészítés: A habtejszínt felverjük, majd hozzákeverjük az összes többi hozzávalót. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elegyengetjük és 200°C-on 10 percig elősütjük.
A margarint felolvasztjuk, kikeverjük benne a cukrot, vaníliás cukrot, tejet. Beleforgatjuk a mandulát, majd kiszedjük a sütőből az elősütött lapot és a tetejére kanalazzuk. 10 percre visszatesszük és készre sütjük.
+Tipp: a fehér lisztet helyettesíthetjük tönkölyliszttel, a cukrot természetes édesítővel, úgy is nagyon finom, kipróbáltam.
Köszönet a cafeblog workshopon készült képekért Drennek, a Mrs.Lipton konyhája blog szerzőjének.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: