A panna cotta, azaz a tejpuding egy nagyon könnyű olasz édesség, nincs vele sok munka és nem kell a sütőt sem bekapcsolnunk hozzá. Ebben a bejegyzésben két receptet mutatok be, az egyiknél lapzselatint használtam, a másiknál hidegen oldódó porzselatint. Mindkét változat isteni lett, én ízre semmilyen különbséget nem tapasztaltam. A fő alapanyagok mindig azonosak: tej, tejszín, vanília, cukor (xilit) és zselatin.
Bármilyen idénygyümölcsből főzhetünk hozzá öntetet, vagy lekvárral is tálalhatjuk, rétegezhetjük. Mindkét változat készíthető poharas és “kiborítós” változatban is.
1. Panna cotta: hagyományos, főzős változat
Hozzávalók: (4 adaghoz)
250 ml habtejszín
250 ml tej (3,5 %-os)
4 lapzselatin
50 g cukor vagy édesítő (én most xilitet használtam)
vanília aroma vagy rúd
Elkészítés: (10 perc)
- A tejszínt elkeverjük a tejjel és a cukorral.
- Feltesszük főni és forrásig főzzük.
- Levesszük a lángról, majd a zselatinlapokat beletesszük a tejszínes tejbe és addig keverjük, míg teljesen elolvad benne.
- Négy kis tálkát hideg vízzel kiöblítünk, mert így majd könnyebben ki tudjuk borítani a panna cottát tálaláskor.
- A tálkák aljába lekvárt kanalazunk vagy friss gyümölcsöt teszünk, majd rákanalazzuk a krémet.
- Megvárjuk míg kihűl, majd 5-6 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
2. Változat: főzés nélküli, hidegen oldódó zselatinnal
Ebben a változatban az Aldi-ban kapható hidegen oldódó zselatint használtam, ami 199ft-ért kapható. Kicsit tartottam tőle, hogy nem fog megfelelően szilárdulni, de remekül megállta a helyét, érdemes kipróbálni. Pohárnak a Landliebe joghurtok alaposan kimosott poharait használtam.
Hozzávalók: (4 adaghoz)
200 ml tejszín
300 ml tej (3,5%-os)
1 cs Aldi porzselatin
50 g cukor
vanília aroma vagy rúd
Elkészítés: (2perc)
- A tejet és a tejszínt összekeverjük.
- A cukorot feoldjuk benne.
- Belekeverjük a vanília aromát vagy a rudak kikapart belsejét.
- A zselatint beleöntjük és addig keverjük amég teljesen fel nem oldódik.
- Poharakba öntjük, majd 3-4 órára a hűtőbe tesszük.
Ha tetszett a recept és szeretnél mindig az elsők között értesülni új receptjeinkről, akkor likeold a facebook oldalunkat
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: