Okos nők klubja

A nyár sztárja: Panna cotta

A panna cotta, azaz a tejpuding egy nagyon könnyű olasz édesség, nincs vele sok munka és nem kell a sütőt sem bekapcsolnunk hozzá. Ebben a bejegyzésben két receptet mutatok be, az egyiknél lapzselatint használtam, a másiknál hidegen oldódó porzselatint. Mindkét változat isteni lett, én ízre semmilyen különbséget nem tapasztaltam. A fő alapanyagok mindig azonosak: tej, tejszín, vanília, cukor (xilit) és zselatin.

Bármilyen idénygyümölcsből főzhetünk hozzá öntetet, vagy lekvárral is tálalhatjuk, rétegezhetjük. Mindkét változat készíthető poharas és “kiborítós” változatban is.

 1. Panna cotta: hagyományos, főzős változat

DSCN0765

Hozzávalók: (4 adaghoz)

250 ml habtejszín

250 ml tej (3,5 %-os)

4 lapzselatin

50 g cukor vagy édesítő (én most xilitet használtam)

vanília aroma vagy rúd

 

Elkészítés: (10 perc)

  1. A tejszínt elkeverjük a tejjel és a cukorral.
  2. Feltesszük főni és forrásig főzzük.
  3. Levesszük a lángról, majd a zselatinlapokat beletesszük a tejszínes tejbe és addig keverjük, míg teljesen elolvad benne.
  4. Négy kis tálkát hideg vízzel kiöblítünk, mert így majd könnyebben ki tudjuk borítani a panna cottát tálaláskor.
  5. A tálkák aljába lekvárt kanalazunk vagy friss gyümölcsöt teszünk, majd rákanalazzuk a krémet.
  6. Megvárjuk míg kihűl, majd 5-6 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

DSCN0768

2. Változat: főzés nélküli, hidegen oldódó zselatinnal

Ebben a változatban az Aldi-ban kapható hidegen oldódó zselatint használtam, ami 199ft-ért kapható. Kicsit tartottam tőle, hogy nem fog megfelelően szilárdulni, de remekül megállta a helyét, érdemes kipróbálni. Pohárnak a Landliebe joghurtok alaposan kimosott poharait használtam.

DSCN0759

Hozzávalók: (4 adaghoz)

200 ml tejszín

300 ml tej (3,5%-os)

1 cs Aldi porzselatin

50 g cukor

vanília aroma vagy rúd

Elkészítés: (2perc)

  1. A tejet és a tejszínt összekeverjük.
  2. A cukorot feoldjuk benne.
  3. Belekeverjük a vanília aromát vagy a rudak kikapart belsejét.
  4. A zselatint beleöntjük és addig keverjük amég teljesen fel nem oldódik.
  5. Poharakba öntjük, majd 3-4 órára a hűtőbe tesszük.

DSCN0760

 

Ha tetszett a recept és szeretnél mindig az elsők között értesülni új receptjeinkről, akkor likeold a facebook oldalunkat

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!