Okos nők klubja

Görög olívás kenyér házilag

olivás

Sziasztok! Mára megint egy kenyér recepttel készültem. Nagyon-nagyon finom, nálunk a kedvenc. Az eredeti recept a Kenyérsütés enciklopédiájából van(“nosalty.hu/recept/gorog-olivabogyos-kenyer”). És mindenféle adalékanyag, tartósíszer és ízfokozó mentes. Úgyhogy megéri otthon sütni a kenyeret. Nekem a 6hónapos kisfiam miatt is fontos, hogy egészségesen étkezzünk. Ezt már kifejtettem a magos kenyér receptemnél is: AMIT ITT OLVASHATTOK.

Hozzávalók:

  • 67 dkg finomliszt
  • 1cs instant élesztő (vagy 2,5 dkg friss)
  • 4 dl víz
  • 1 ek cukor
  • 5 ek olívaolaj (extra szűz)
  • 1 közepes fej lilahagyma (apróra vágva)
  • 110 g fekete olajbogyó( durvára vágva)

Langyos vízben feloldjuk a cukrot, és beleöntjük az élesztőt. A lisztet összekeverjük a sóval, majd mélyedést készítünk bele, és beleöntjük az élesztős vizet, pici lisztet kavarunk hozzá, és hagyjuk pihenni 15 percig. Beleöntjük az olívaolajat, és szépen összedagasztjuk az egészet. Egy árnyalattal keményebb tésztát kapunk, mint szokásos, de nem nagyon. (Ez azért jó így, mert ha hozzádagasztjuk majd az olajbogyót és a lilahagymát, az egy kissé nedves, és lágyít majd rajta). Dagasztás után lefedjük kissé beolajozott celofánnal, majd kelni hagyjuk 60 percig.

Amikor megkelt, kissé meggyúrjuk, aztán levágjuk a tészta negyedét, olajozott fóliával letakarva félrerakjuk egy tálban.

A tészta nagyobbik felét lisztezett deszkán kinyújtjuk. Az apróra vágott lilahagymát és mentát összekeverjük a durvára vágott olívabogyóval. Ezt a keveréket rászórjuk a tésztára, összehajtogatjuk, és jól átdolgozzuk. Amikor kész, 20 percre félrerakjuk olajozott fóliával lefedve.

A 10. percnél fogjuk a félrerakott kisebb darab tésztát, amiben nincs olajbogyó, és négy egyforma részre vágjuk. Mindegyik darabból hengergetünk egy-egy 60 cm hosszú “kötelet”. Két kötelet összefogunk, és összecsavarjuk, majd a másik kettőt is összefogjuk, és összecsavarjuk. Mind a két szál összecsavart fonatot félbevágjuk.

A nagyobb darab, olívabogyós tészta megformázása következik. A tésztát kettévágjuk, és mind a két félből formázunk egy-egy kb. 20 cm hosszú, henger alakú cipócskát. Majd kikenünk egy tepsit.

A cipókat megkenjük egy kis vízzel. A cipócskák mindkét végéről, k.b 1/4-énél körbefogjuk a csavart fonatinkkal úgy, hogy alul a cipó alatt érjenek össze. (Két cipónk lesz, melyeknek mind a két végénél körülfut a fonat.) Majd ráhelyezzük a sütőlemezre őket. Lefedve hagyjuk kelni 45 percet.

Amikor a cipók megkeltek, egy kis liszttel meghintjük a tetejüket, és berakjuk a 220 °C-ra (légkeverés 200 °C) előmelegített sütőbe. Ezen a hőfokon 20 percig sütjük, majd lejjebbvesszük 200°C fokra (légkeverésesben 180°C), és további 25-30 percig sütjük, amíg meg nem sülnek. Kissé pirosas lesz a tetejük, és az aljuk tompa hangot ad ütögetésre.

Amikor kész, kivesszük, és egy ruhába burkoljuk, rácsra tesszük, s hagyjuk kihűlni.

olivás1

Ha tetszett a recept likeold a facebook oldalunkat is, hogy láthasd mindig a legújabb recepteket:  facebook oldalunk

 

A legfinomabb magos kenyér

10351533_734876819888054_4291256248605162700_n

Magvas házi kenyér

 

Sziasztok! Mostantól már én is teszek fel recepteket ide. A blogíró testvére vagyok, fiatal, anyuka, ráadásul még főzni is szeretek.

Mára egy nagyon finom kenyérrel készültem nektek. Hogy miért süssünk otthon kenyeret? Mert nincs tele mindenféle tartósítószerrel, ízfokozóval és tömegnövelő szerrel. Anyukaként különösen fontos számomra az egészséges táplálkozás, nem csak magam, hanem a kisfiam miatt is. Ez egy fehér kenyér recept, viszont a magok miatt egészségesnek nevezhető és adalékanyag mentes. Én annyira nem szeretem a teljeskiőrlésű lisztből készültet, de úgy is meg lehet próbálni.

Ez a recept azért különlegesen finom, mert sütés közben vízzel párásítunk. Ettől nagyon finom lesz a kenyér, sokkal jobb, mint a boti.

A RECEPT:

Hozzávalók:

  • 0,5 kg liszt
  • 1 kiskanál cukor
  • 2 kiskanál só
  • 2.5 dl meleg víz (nem forró) ha sok magot teszek bele egy kicsit többet is felvesz
  • 1 cs instant élesztő
  • magvak (tökmag, napraforgómag, lenmag)

A hozzávalókat összekeverjük, majd 10 percig dagasztjuk (hát én nem mindig tartom be). Ez után letakarjuk és félretesszük kelni 40 percre meleg helyre. Gyúrjuk újra át a tésztát, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és újra kelesztjük 20 percet. Közben (ÉS MOST JÖN A LÉNYEG) 200 fokra melegítjük a sütőt és beteszünk egy kis lábasban vizet a sütő aljába a párásításhoz. Ettől sokkal finomabb lesz a kenyér! Komolyan, érdemes így sütni. A megkelt tészta tetejét bevagdossuk és bekenjük vízzel. A sütőbe tesszük és 30-40 percen át sütjük. A lábas vizet közben bent hagyjuk végig.

10251885_734877259888010_5068842270388509810_n

Magvas házi kenyér

Jó étvágyat! 🙂

 

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!