Butterkuchen: egy német süti, aminek az alapja habtejszín

A Butterkuchen neve megtévesztő lehet azok számára, akik tudnak németül, mivel a szó szerinti fordítása vajas sütemény. Ennek az édességnek azonban semmi köze nincs a vajhoz, talán arról kaphatta ezt a nevet, hogy a tetejére cukorral kikevert margarint csorgatunk sütés közben. Èn a barátom családjánál ettem először, amikor két éve nyáron Németországban voltunk. A sütemény íze az első kóstoláskor nagyon meglepett, nem erre számítottam egy ilyen egyszerű sütitől. Aki egyszer már kóstolta az érti, hogy mire gondolok. Ez a süti garantáltan olyan ízű, amilyet mi a magyar konyhában nem ismerünk, fantasztikusan finom, puha, könnyű. Csak a receptet látva jöttem rá a titkára, a tészta alapja nem más, mint felvert habtejszín.

Családonként változó, hogy hogyan készítik, van tejes-élesztős és tejfölös változata is, de szerintem ez a leggyorsabb és legfinomabb mind közül. A receptet a barátom nagymamájától kaptam, úgyhogy féltem kicsit, nehogy csalódást okozzak, de szerencsére pontosan olyan lett, mint amilyen az eredeti volt.

Hozzávalók: ( 1 bögre = 2 dl )

A tésztához:

A mandulás réteghez:

Elkészítés: A habtejszínt felverjük, majd hozzákeverjük az összes többi hozzávalót. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elegyengetjük és 200°C-on 10 percig elősütjük.

A margarint felolvasztjuk, kikeverjük benne a cukrot, vaníliás cukrot, tejet. Beleforgatjuk a mandulát, majd kiszedjük a sütőből az elősütött lapot és a tetejére kanalazzuk. 10 percre visszatesszük és készre sütjük.

 

+Tipp: a fehér lisztet helyettesíthetjük tönkölyliszttel, a cukrot természetes édesítővel, úgy is nagyon finom, kipróbáltam.

Köszönet a cafeblog workshopon készült képekért Drennek, a Mrs.Lipton konyhája blog szerzőjének.

Tovább a blogra »